Rouwverwerken mag niet meer
Fout woord
Het mag niet meer, ‘rouwverwerken’ zeggen. Manu Keirse stelt daarmee dat dit is wat we doen met ‘afval’, we verwerken het.
Dit doen we niet met rouw. Of toch wel?
Dat rouw geen ‘afval’ is ben ik met hem eens. Dat we niet aan ‘rouwverwerken’ zouden doen ben ik niet met hem eens (en met alle anderen die dit voorbeeld volgen).
Wat is rouwverwerken
Als we kijken in het woordenboek, dan komt bij het intypen van het woord ‘verwerken’ omhoog dat we iets omvormen tot iets anders.
Dit betekent dat als we gaan ‘rouwverwerken’ dat we iets gaan verteren, gaan verstuwen, iets laten bezinken, iets leren hanteren. Dit klopt allemaal, toch?
Maar hoe zit het dan met ‘verweven’ en ‘integreren’?
Transformeren
Rouwen is als transformeren: je gaat je anders verhouden tot hetgeen verloren is gegaan en ook tot het leven (en vaak ook tot jezelf). Transformeren draagt al in zich dat iets wordt omgevormd. Transformeren hoeft geen eindstation te hebben, je kan het telkens weer blijven doen, op vele momenten in je leven word je namelijk geconfronteerd met dat verlies.
Wat getransformeerd is wordt geïntegreerd
Die delen die zich wel hebben getransformeerd, worden geïntegreerd in je leven. Die verweef je dus in heel je ‘zijn’. De rouw om mijn eerste man Jos heb ik door- of verwerkt, getransformeerd en is nu geïntegreerd in wie ik ben en hoe ik doe (en in mijn werk). Je moet dus in feite eerste transformeren voordat je kunt integreren (dit kan redelijk gelijktijdig opgaan).
Transformeren is verwerken
Transformeren doe je niet zomaar, dat doe je doordat je ‘verwerkt’, je ‘verteert’ iets, je leert het hanteren zodat je, als je het weet te hanteren, je je ook anders verhoudt tot datgene (wat verloren is gegaan).
Rouwverwerken is nodig
Ondanks dat jouw rouw geen afval is, ga je deze wel degelijk verwerken, zodat het hanteerbaar en draagbaar wordt. Zou je het niet verwerken, dan blijft die hele grote steen, die zo zwaar op de maag ligt, die zoveel pijn doet, in zijn originele vorm in je lijf en in je ‘zijn’ aanwezig. Die moet je dus omvormen tot iets anders (=verwerken).
Wij kunnen als rouwbegeleiders of rouwtherapeuten, het woord ‘rouwverwerken’ dus gewoon blijven gebruiken. We kunnen onze cliënten laten weten dat het een onderdeel is van het transformatieproces om uiteindelijk de rouw te kunnen integreren / verweven in je leven.