Vakkundig Begeleiden bij Verlies

Volwassenen

Hoe je jouw cliënten met een verlies wél goed helpt zonder je ooit nog machteloos te voelen

Je bent een goede psychosociaal hulpverlener, dat weet je. Maar als je wordt geconfronteerd met begeleiden na een groot verlies … begin je toch te twijfelen.

Ontdek de taal van verlies

Begeleiden bij verlies vraagt specifiek taalgebruik, specifieke vragen en regelmatig stilte. De taal van stilte is een taal die we hebben afgeleerd. Omdat we het gevoel hebben iets ‘toe te moeten voegen’. In de stilte gebeurt het. Mits jij in staat bent om die stilte te verduren. In de training Vakkundig Begeleiden bij Verlies leer je de taal spreken die jouw cliënten in rouw begrijpen.

Begeleiden bij verlies is anders

Wat veel van ons hebben geleerd, is dat de cliënt de regie moet hebben. Als hulpverlener stel je vragen en geef je handvatten, zodat de cliënt zelf kan ontdekken waar de pijn en de oplossing ligt. Op heel veel vlakken werkt het zo. Maar niet bij verlies. Keer op keer blijkt dat bij een overlijden, scheiding of ernstige ziekte de standaard methodes niet effectief zijn. Wat wel effectief is, is dat jij de cliënt bij de hand neemt en ze door het landschap van rouw leidt.

Maar daarvoor moet je wel de route kennen en die route leer je in de post HBO-training Vakkundig Begeleiden bij Verlies.

Vakkundig Begeleiden bij Verlies

Online training

Complete e-training ‘Omgaan met verlies en rouw voor hulpverleners’

 • 8 modules online met uitleg en voorbeelden om diepgaande kennis op te doen over hoe verliezen doorgewerkt worden
 • 8 instructie video’s boordevol met praktijkvoorbeelden en casuïstiek, zodat je deze direct kunt toepassen in je eigen behandelkamer
 • E-handboek waar je alle informatie terugvindt online, handig dus als je de zoekfunctie gebruikt

1 online meeting van 1 uur met Leoniek, zelf te plannen

6 maanden email ondersteuning voor al jouw vragen over begeleiden bij verlies

997 EUR

Vakkundig Begeleiden bij Verlies

Mentorpakket

Complete e-training ‘Omgaan met verlies en rouw voor hulpverleners’

 • 8 modules online met uitleg en voorbeelden om diepgaande kennis op te doen over hoe verliezen doorgewerkt worden
 • 8 instructie video’s boordevol met praktijkvoorbeelden en casuïstiek, zodat je deze direct kunt toepassen in je eigen behandelkamer
 • E-handboek waar je alle informatie terugvindt online, handig dus als je de zoekfunctie gebruikt
 • Plus geprint handboek om alle informatie op papier in te zien

3 online meetings van 1 uur met Leoniek, zelf te plannen

6 maanden app en email ondersteuning voor al jouw vragen over begeleiden bij verlies

4 online masterclasses van 2 uur

 • Leoniek leidt de masterclasses met elk een ander thema voor extra verdieping
 • Tijdens de masterclasses is er de mogelijkheid om te netwerken en leren van en met andere professionals

Toolbox met 50+ oefeningen, waardoor je niet meer na hoeft te denken over in te zetten methodieken

Toegang tot blended therapieprogramma zodat je jouw cliënt tussen de sessies door oefeningen, meditaties en artikelen kunt mailen en je client actief aan de slag blijft, ook tussen de sessies door

 • 3 modules naar keuze
 • 25 cliënt accounts

Accreditatie bij SKJ, NVRG, Registerplein, Vaktherapie, NVvPO, LV POH-GGZ, vFAS, NBVH

2479 EUR

Passen deze pakketten niet goed bij jou?
Maak dan een afspraak met Leoniek voor jouw pakket op maat

Verliestraining met persoonlijke begeleiding

Geen opleiding van jaren, maar een training van acht tot twaalf weken, waarbij je persoonlijk gecoacht wordt door Leoniek. Zodat je daarna weet hoe jij jouw cliënt bij de hand kunt nemen en ze liefdevol en kundig kunt begeleiden op het pad terug het leven in.

Een toolbox aan interventies en kennis bij de Academie voor Verlies

Met de kennis en tools van de Academie zie je direct resultaat. Jouw cliënten worden actief in hun verliesproces, krijgen sneller en meer energie, zijn beter in staat sociale contacten te onderhouden en kunnen in een opwaartse spiraal er weer zijn voor kinderen, partner, vrienden en werk.

Dat geeft vertrouwen! Jij hoeft niet meer door te verwijzen, of erger nog, weg te sturen.

Een uitgebreide toolbox aan interventies en kennis maakt dat je weet wanneer je de cliënt bij de hand neemt, en wanneer zij zelf de regie moeten hebben. Niet meer met je handen in het haar, niet meer twijfelen of je het wel goed doet. Met een tevreden gevoel kan je jouw factuur sturen en natuurlijk beveelt jouw cliënt je daarna met enthousiasme aan bij anderen. Jij wordt de gespecialiseerde hulpverlener die de rouwende zoekt! Zo kun je steeds meer en beter cliënten met een verlies helpen, individueel of in groepsbijeenkomsten.

Jouw praktijk gaat groeien, en daar ben je dan ook klaar voor!


Twijfel je of deze training bij je past?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met Leoniek

Waarom Vakkundig Begeleiden bij Verlies?

Een verlies maakt kwetsbaar. Dat voel jij als begeleider. Je wil jouw cliënten goed ondersteunen en het trauma niet nog groter maken dan het al is.

Daarvoor is het belangrijk dat je echte vakkennis hebt, dat je écht weet waar het over gaat bij een verlies, dat er veel meer aan de hand is dan dat iemand zich aan moet passen aan het nieuwe leven.

Vakkundig Begeleiden bij Verlies betekent dat je diepgang aan kunt brengen in de gesprekken, dat je de rouwende mensen af kunt pellen tot de diepste lagen. Dat je afdaalt in de diepe krochten van hun ziel, waar zo veel pijn zit. Dat je die pijn kunt dragen met ze en dat je, op het juiste moment, op de juiste manier, weet hoe je ze verder kunt helpen. Precies op het moment dat zij zo ver zijn. Dat is vakkennis! Dat is vakkundig begeleiden bij verlies.

De training Vakkundig Begeleiden bij Verlies is praktijkgericht. De theoretische kennis wordt gecombineerd met heel veel voorbeelden uit 25 jaar praktijkervaring. Zodat je echt weet waar het over gaat en moet gaan met je cliënt.

Je hebt misschien al andere trainingen of opleidingen bekeken of gevolgd. De Academie is uniek in de persoonlijk begeleiding, waardoor jij als ervaren hulpverlener precies vindt wat je nodig hebt.

Anne-Mieke Zweers

Ik heb een eenjarige opleiding Verlieskunde gevolgd, waarbij voornamelijk de focus werd gelegd op theorie en lichaamsgericht werken. Ik dacht daarmee voldoende toegerust te zijn om cliënten bij te staan in hun verlies.

Maar tijdens de training Vakkundig Begeleiden bij Verlies van Leoniek van der Maarel, heb ik ervaren dat ik diepgang miste tijdens de opleiding. De kennis en kunde van Leoniek, in combinatie met haar rijke ervaringen in het begeleiden, heeft mij meer gebracht dan wat ik uit de opleiding heb kunnen halen.

Ik durf mij nu vol vertrouwen rouwspecialist te noemen en kan beter dan ooit cliënten helpen bij hun verlies.

Anne-Mieke Zweers | Alles Is Relatie

Training Vakkundig Begeleiden bij Verlies

In de training behandelen we de volgende thema’s:

 • waarom overlijden, echtscheiding en ernstige ziekte om een verliesgerichte aanpak vragen;
 • de invloed van verlies op de mens zelf; cognitie, gedrag, gevoel en lijf;
 • de verschillende visies op verlies en rouw;
 • de prominente rouwtheorieën en hoe die ons helpen in ons dagelijks werk;
 • hoe begeleid je bij uitzonderlijk ingewikkelde situaties;
 • hoe herken je en ga je om met gecompliceerde rouw.

Deze thema’s verdelen zich over acht modules. Elke module heeft een uitgebreide instructievideo en ondersteunend leesmateriaal.

Casuïstiek en reflectie

Samen worden we meer; Je hoeft het niet alleen te doen.

Tijdens de masterclasses bespreken we casuïstiek en reflecteer je op je eigen handelen als begeleider en wat deze problematiek ook met jou kan doen en hoe je daar mee om kunt gaan. Leoniek faciliteert deze gesprekken vanuit haar vijfentwintig jarige kennis als gerenommeerd verlies- en rouwtherapeut.

Blended online therapieprogramma

Naast de training krijg je toegang tot rouwmethodiek en blended therapie programma Lutografie. Hiermee heb je toegang tot een toolbox van meer dan 50 activiteiten, in te zetten en toe te passen bij verschillende problematiek, en jouw cliënt vindt daarbij informatie en ondersteuning in meditaties, artikelen en kijktips.


Hoe zou het zijn als jij uit die machteloosheid komt, vol vertrouwen jouw werk doet en, als bij-effect, je praktijk gaat groeien?

 • Wil jij praktische hulpmiddelen krijgen die je in kunt zetten tijdens jouw begeleiding zodat je jouw cliënt op een effectieve manier helpt het verlies te gaan dragen? De vaardigheden ontwikkelen en creatieve uitingsvormen leren gebruiken bij verliesbegeleiding? Waardoor jij ook echt impact gaat hebben op het leven van de rouwende mens?
 • Heb jij de ambitie je praktijk in verliesbegeleiding te laten groeien en jezelf neer te zetten als de specialist op het gebied verlies?
 • Voel je dat je daarvoor eerst meer vertrouwen wil hebben in jouw kennis en kunde in je werk? Zodat je ook echt met een voldaan gevoel ’s avonds naar huis kan gaan?
 • Denk je dat het zinvol is jouw cliënt te stimuleren om ook buiten de gesprekken om actief aan de slag te blijven? Onder andere door de impact van meditaties te leren kennen en overdragen?
 • Heb jij behoefte aan diepgaand inzicht in hoe mensen op hun unieke wijze verlies verwerken en aan te sluiten bij de uniciteit van de mens in combinatie met de sociale dynamiek bij verlies?
 • Spreekt het jou aan om te weten hoe je voor jezelf kunt zorgen in de moeilijke vak? De mogelijkheid te hebben om te netwerken en te leren van andere professionals die dezelfde passie delen?

Sluit je dan aan bij de training en laat ons samen groeien, leren en impact maken. Samen maken we het verschil.

Geld terug garantie

Onze geld terug garantie

Wij zijn zo overtuigd van de kwaliteit van dit programma, dat we graag een garantie geven. Ben je na 14 dagen niet overtuigd van de inhoudelijke kwaliteit, dan krijg je jouw geld retour minus € 125 administratiekosten (exclusief btw).

Met zeer veel enthousiasme en eigenheid weet Leoniek alle theorie makkelijk en moeiteloos over te brengen, waardoor ik het ook moeiteloos kon opnemen. 

Met haar goede trainersvaardigheden, praktische voorbeelden en doorleefde kennis voegt een training bij Leoniek echt veel toe!

Evelien de Gier | de Hartenwerkplaats

Leoniek van der Maarel Therapeut

Waarom Leoniek?

Met Leoniek werken betekent dat je 25 jaar professionaliteit binnenhaalt. Ze combineert de theoretische kennis met de praktische uitvoering. Leoniek kan zich verplaatsen in waar jij tegenaan loopt in jouw praktijk, want ze heeft immers al duizenden mensen geholpen en vele, vele ingewikkelde situaties voorbij zien komen. Door haar intuïtieve ontwikkeling kan ze goed invoelen waar jouw blokkades zitten en die oplossen door je zekerder te maken in je werk.

Je hoeft het niet meer alleen te doen. Leoniek kijkt met je mee.

Naast dat jij wordt geconfronteerd met volwassenen die een verlies hebben geleden of gaan lijden, kan het ook zijn dat je wordt gevraagd om te helpen bij jeugdigen die een verlies meemaken. Dit vraagt een andere benadering dan die welke je bij volwassenen kunt toepassen. Ontdek hier wat de Academie voor Verlies hierin voor jou kan betekenen met de training Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies.

Winkelwagen

Ontdek hoe de Academie jou kan ondersteunen zodat je beter kunt begeleiden bij verlies. Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Begeleiden volwassenen

Begeleiden jeugdigen