Vakkundig Begeleiden bij Verlies

Volwassenen

Hoe je jouw cliënten met een verlies wél goed helpt zonder je ooit nog machteloos te voelen

Je bent een goede psychosociaal hulpverlener, dat weet je. Maar als je wordt geconfronteerd met begeleiden na een groot verlies … begin je toch te twijfelen.

Academie voor verlies voor volwassenen

Basis Pakket

1047 excl. 21% btw

E-training ‘Omgaan met verlies en rouw voor hulpverleners’

 • 8 modules online
 • 8 instructie video’s met praktijkvoorbeelden en casuïstiek
 • E-handboek

2 één op één online meetings met Leoniek van 1 uur, zelf te plannen

Groepspakket

2479 excl. 21% btw

E-training ‘Omgaan met verlies en rouw voor hulpverleners’

 • 8 modules online
 • 8 instructie video’s met praktijkvoorbeelden en casuïstiek
 • E-handboek
 • Geprint handboek

4 online groepsbijeenkomsten

3 maanden toegang tot besloten Facebookgroep

Accreditatie bij SKJ, NVRG, Registerplein, Vaktherapie, NIP, NVvPO, LV POH-GGZ, vFAS

Toolbox met 50+ oefeningen

Beperkt gebruik van Lutografie:

 • 3 modules naar keuze
 • 25 cliënt accounts

Mentorschap Pakket

5479 excl. 21% btw

E-training ‘Omgaan met verlies en rouw voor hulpverleners’

 • 8 modules online
 • 8 instructie video’s met praktijkvoorbeelden en casuistiek
 • E-handboek
 • Geprint handboek

4 online groepsbijeenkomsten

12 maanden toegang tot besloten Facebookgroep

Accreditatie bij SKJ, NVRG, Registerplein, Vaktherapie, NIP, NVvPO, LV POH-GGZ, vFAS

Toolbox met 50+ oefeningen

Onbeperkt gebruik van Lutografie:

 • Alle Lutografie modules
 • Onbeperkt cliënt accounts

6 maanden emailondersteuning voor vragen c.q. casuïstiek

6 maanden online één op één mentorschap van Leoniek (6 x 1,5 uur)

Vermelding verwijsbestand

Begeleiden bij verlies is anders

Wat veel van ons hebben geleerd, is dat de cliënt de regie moet hebben. Als hulpverlener stel je vragen en geef je handvatten, zodat de cliënt zelf kan ontdekken waar de pijn en de oplossing ligt. Op heel veel vlakken werkt het zo. Maar niet bij verlies. Keer op keer blijkt dat bij een overlijden, scheiding of ernstige ziekte de standaard methodes niet effectief zijn. Wat wel effectief is, is dat jij de cliënt bij de hand neemt en ze door het landschap van rouw leidt.

Maar daarvoor moet je wel de route kennen en die route leer je in de training Vakkundig Begeleiden bij Verlies.

Verliestraining met persoonlijke begeleiding

Geen opleiding van jaren, maar een training van acht tot twaalf weken, waarbij je persoonlijk gecoacht wordt door Leoniek. Zodat je daarna weet hoe jij jouw cliënt bij de hand kunt nemen en ze liefdevol en kundig kunt begeleiden op het pad terug het leven in.

Een toolbox aan interventies en kennis bij de Academie voor Verlies

Met de kennis en tools van de Academie zie je direct resultaat. Jouw cliënten worden actief in hun verliesproces, krijgen sneller en meer energie, zijn beter in staat sociale contacten te onderhouden en kunnen in een opwaartse spiraal er weer zijn voor kinderen, partner, vrienden en werk.

Dat geeft vertrouwen! Jij hoeft niet meer door te verwijzen, of erger nog, weg te sturen.

Een uitgebreide toolbox aan interventies en kennis maakt dat je weet wanneer je de cliënt bij de hand neemt, en wanneer zij zelf de regie moeten hebben. Niet meer met je handen in het haar, niet meer twijfelen of je het wel goed doet. Met een tevreden gevoel kan je jouw factuur sturen en natuurlijk beveelt jouw cliënt je daarna met enthousiasme aan bij anderen. Jij wordt de gespecialiseerde hulpverlener die de rouwende zoekt! Zo kun je steeds meer en beter cliënten met een verlies helpen, individueel of in groepsbijeenkomsten.

Jouw praktijk gaat groeien, en daar ben je dan ook klaar voor!

Waarom Vakkundig Begeleiden bij Verlies?

Een verlies maakt kwetsbaar. Dat voel jij als begeleider. Je wil jouw cliënten goed ondersteunen en het trauma niet nog groter maken dan het al is.

Daarvoor is het belangrijk dat je echte vakkennis hebt, dat je écht weet waar het over gaat bij een verlies, dat er veel meer aan de hand is dan dat iemand zich aan moet passen aan het nieuwe leven.

Vakkundig Begeleiden bij Verlies betekent dat je diepgang aan kunt brengen in de gesprekken, dat je de rouwende mensen af kunt pellen tot de diepste lagen. Dat je afdaalt in de diepe krochten van hun ziel, waar zo veel pijn zit. Dat je die pijn kunt dragen met ze en dat je, op het juiste moment, op de juiste manier, weet hoe je ze verder kunt helpen. Precies op het moment dat zij zo ver zijn. Dat is vakkennis! Dat is vakkundig begeleiden bij verlies.

De training Vakkundig Begeleiden bij Verlies is praktijkgericht. De theoretische kennis wordt gecombineerd met heel veel voorbeelden uit 25 jaar praktijkervaring. Zodat je echt weet waar het over gaat en moet gaan met je cliënt.

Je hebt misschien al andere trainingen of opleidingen bekeken of gevolgd. De Academie is uniek in de persoonlijk begeleiding, waardoor jij als ervaren hulpverlener precies vindt wat je nodig hebt.

Anne-Mieke Zweers

Ik heb een eenjarige opleiding Verlieskunde gevolgd, waarbij voornamelijk de focus werd gelegd op theorie en lichaamsgericht werken. Ik dacht daarmee voldoende toegerust te zijn om cliënten bij te staan in hun verlies.

Maar tijdens de training Vakkundig Begeleiden bij Verlies van Leoniek van der Maarel, heb ik ervaren dat ik diepgang miste tijdens de opleiding. De kennis en kunde van Leoniek, in combinatie met haar rijke ervaringen in het begeleiden, heeft mij meer gebracht dan wat ik uit de opleiding heb kunnen halen.

Ik durf mij nu vol vertrouwen rouwspecialist te noemen en kan beter dan ooit cliënten helpen bij hun verlies.

Anne-Mieke Zweers | Alles Is Relatie

Training Vakkundig Begeleiden bij Verlies

In de training behandelen we de volgende thema’s:

 • waarom overlijden, echtscheiding en ernstige ziekte om een verliesgerichte aanpak vragen;
 • de invloed van verlies op de mens zelf; cognitie, gedrag, gevoel en lijf;
 • de verschillende visies op verlies en rouw;
 • de prominente rouwtheorieën en hoe die ons helpen in ons dagelijks werk;
 • hoe begeleid je bij uitzonderlijk ingewikkelde situaties;
 • hoe herken je en ga je om met gecompliceerde rouw.

Deze thema’s verdelen zich over acht modules. Elke module heeft een uitgebreide instructievideo en ondersteunend leesmateriaal.

Casuïstiek en reflectie

Samen worden we meer; Je hoeft het niet alleen te doen.

Tijdens de groepsbijeenkomsten bespreken we casuïstiek en reflecteer je op je eigen handelen als begeleider en wat deze problematiek ook met jou kan doen en hoe je daar mee om kunt gaan. Leoniek faciliteert deze gesprekken vanuit haar vijfentwintig jarige kennis als gerenommeerd verlies- en rouwtherapeut.

Rouwmethodiek Lutografie

Naast de training krijg je toegang tot rouwmethodiek en blended therapie programma Lutografie. Hiermee heb je toegang tot een toolbox van meer dan 50 activiteiten, in te zetten en toe te passen bij verschillende problematiek, en jouw cliënt vindt daarbij informatie en ondersteuning in meditaties, artikelen en kijktips.

Trainingsmogelijkheden binnen de Academie voor Verlies

Vakkundig Begeleiden bij Verlies met de online bijeenkomsten en de besloten Facebookgroep waar je jouw casuïstiek kunt delen met anderen, is het pakket dat aansluit bij de behoefte van de meeste cursisten.

Wellicht is dit voor jou anders en heb jij minder of juist meer nodig. Dat kan! De Academie biedt de training ook aan als basispakket, of met een volledig mentorschap.

Geld terug garantie

Onze geld terug garantie

Wij zijn zo overtuigd van de kwaliteit van dit programma, dat we graag een garantie geven. Ben je na 14 dagen niet overtuigd van de inhoudelijke kwaliteit, dan krijg je jouw geld retour minus € 125 administratiekosten (exclusief btw).

Extra informatie over Vakkundig Begeleiden bij Verlies

Wanneer kies je voor het Basis Pakket

Werk je (nog) niet in de praktijk, of begeleid je niet direct cliënten die te maken krijgen met verlies? Wil je wel de kennis en kunde om problemen te herkennen, en tools aan te reiken? Dan is het basis pakket voor jou. Je kiest dan voor de training zonder groepsbijeenkomsten, zonder mentorschap maar wel met de mogelijkheid tot twee keer een consult met Leoniek om vragen te stellen en jouw kennis te verdiepen.

Wanneer kom je in aanmerking voor het Mentorschap Pakket?

Het Mentorschap pakket is er helemaal voor jou in de praktijk. Je krijgt de unieke mogelijkheid om individueel begeleid te worden door Leoniek. Tijdens de training in groepsverband heb je jouw ervaringen al uitgebreid gedeeld, maar in de praktijk komen altijd nieuwe en ingewikkelde situaties voor.

Door een halfjaar lang begeleid te worden in de praktijk, weet je dat je de goede dingen zegt en de juiste interventies kiest, ook als je in onbekend vaarwater belandt.

Onder speciale voorwaarden kun je vrijgesteld zijn van de e-training.

Wat is een matchgesprek?

Dit programma is niet voor iedereen. Het is belangrijk dat er een min of meer gelijk niveau in de groep is én dat het een succes wordt voor jou. Dat betekent dat je alleen kunt deelnemen na een matchgesprek. Het matchgesprek is niet verplicht voor de Basis versie, die je geheel individueel uitvoert.

Ben je geïnteresseerd in het Mentorschap pakket, dan gebruiken we het matchgesprek ook om vast te stellen of je in aanmerking kunt komen voor vrijstelling van de groepstraining.

Voor wie is Vakkundig Begeleiden bij Verlies?

Ben jij psychosociaal hulpverlener en begeleid jij regelmatig mensen na een verlies, terwijl dit niet je ‘core business’ is? Dan is dit pakket het meest geschikt voor jou. Uiteraard zullen we dit in het matchgesprek verder bekijken.


Inschrijvingen nu open voor 2024

Vanwege de groepsgrootte bij de online bijeenkomsten, is het aantal deelnemers beperkt tot 10 personen per inschrijfronde. Inschrijvingen zijn nu open, dus vraag snel een matchgesprek aan.

Data bijeenkomsten eerstvolgende groep:

 • 23 januari 09.00 – 11.30 uur
 • 6 en 20 februari 09.00 – 11.30 uur
 • 5 maart 09.00 – 11.30 uur

De sessies worden opgenomen, dus kun je een keer niet? Dan kun je ze terugkijken.

Hoe zou het zijn als jij uit die machteloosheid komt, vol vertrouwen jouw werk doet en, als bij-effect, je praktijk gaat groeien?

 • Wil jij praktische hulpmiddelen krijgen die je in kunt zetten tijdens jouw begeleiding zodat je jouw cliënt op een effectieve manier helpt het verlies te gaan dragen? De vaardigheden ontwikkelen en creatieve uitingsvormen leren gebruiken bij verliesbegeleiding? Waardoor jij ook echt impact gaat hebben op het leven van de rouwende mens?
 • Heb jij de ambitie je praktijk in verliesbegeleiding te laten groeien en jezelf neer te zetten als de specialist op het gebied verlies?
 • Voel je dat je daarvoor eerst meer vertrouwen wil hebben in jouw kennis en kunde in je werk? Zodat je ook echt met een voldaan gevoel ’s avonds naar huis kan gaan?
 • Denk je dat het zinvol is jouw cliënt te stimuleren om ook buiten de gesprekken om actief aan de slag te blijven? Onder andere door de impact van meditaties te leren kennen en overdragen?
 • Heb jij behoefte aan diepgaand inzicht in hoe mensen op hun unieke wijze verlies verwerken en aan te sluiten bij de uniciteit van de mens in combinatie met de sociale dynamiek bij verlies?
 • Spreekt het jou aan om te weten hoe je voor jezelf kunt zorgen in de moeilijke vak? De mogelijkheid te hebben om te netwerken en te leren van andere professionals die dezelfde passie delen?

Sluit je dan aan bij de training en laat ons samen groeien, leren en impact maken. Samen maken we het verschil.


Met zeer veel enthousiasme en eigenheid weet Leoniek alle theorie makkelijk en moeiteloos over te brengen, waardoor ik het ook moeiteloos kon opnemen. 

Met haar goede trainersvaardigheden, praktische voorbeelden en doorleefde kennis voegt een training bij Leoniek echt veel toe!

Evelien de Gier | de Hartenwerkplaats

Leoniek van der Maarel Therapeut

Waarom Leoniek?

Met Leoniek werken betekent dat je 25 jaar professionaliteit binnenhaalt. Ze combineert de theoretische kennis met de praktische uitvoering. Leoniek kan zich verplaatsen in waar jij tegenaan loopt in jouw praktijk, want ze heeft immers al duizenden mensen geholpen en vele, vele ingewikkelde situaties voorbij zien komen. Door haar intuïtieve ontwikkeling kan ze goed invoelen waar jouw blokkades zitten en die oplossen door je zekerder te maken in je werk.

Je hoeft het niet meer alleen te doen. Leoniek kijkt met je mee.

Naast dat jij wordt geconfronteerd met volwassenen die een verlies hebben geleden of gaan lijden, kan het ook zijn dat je wordt gevraagd om te helpen bij jeugdigen die een verlies meemaken. Dit vraagt een andere benadering dan die welke je bij volwassenen kunt toepassen. Ontdek hier wat de Academie voor Verlies hierin voor jou kan betekenen met de training Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies.