Vakkundig Begeleiden bij Verlies

Hoe je wél de juiste toon en technieken vindt om kinderen en jongeren na een groot verlies verder te helpen

Je hebt een passie voor kinderen en jongeren, bent gespecialiseerd in het werken met verschillende leeftijden, en weet hoe je ze kunt bereiken. En toch, als het om een groot verlies gaat… dan word je onzeker.

Naar de pijn van het verlies gaan

Als psychosociaal hulpverlener heb je geleerd hoe een kind zich ontwikkelt, wat dit betekent voor de manieren van communiceren, welke hulpmiddelen je kunt aanreiken en hoe je hen zelf de vaardigheden kunt leren om met problemen om te gaan. Keer op keer blijkt dat, bij een verlies, dit niet genoeg is.

Kinderen en jongeren kunnen soms een enorm verdriet voelen, én tonen, maar het volgende moment doorgaan alsof er niets is gebeurd. Zowel ouders als kinderen willen elkaar beschermen, waardoor het verlies kan worden weggestopt en de pijn op vervormde, niet herkenbare, manieren naar buiten komt. Deze overlevingsmechanismes veranderen en vertroebelen de jouw bekende hulpsignalen. Als alles goed lijkt te gaan, gaat het dan ook echt goed?  Wanneer geef je de ruimte om hen in hun eigen ritme te laten rouwen, en wanneer laat je ze juist de pijn van het verlies opzoeken?

Kinderen en jongeren begeleiden bij verlies is een delicate zaak, en het is niet vreemd dat jij als specialist toch twijfelt of je het wel goed doet.

Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies

Online training

Complete e-training ‘Omgaan met verlies bij jeugdigen’

 • 10 modules online met uitleg en voorbeelden om diepgaande kennis op te doen over hoe verliezen doorgewerkt worden
 • 10 instructie video’s boordevol met praktijkvoorbeelden en casuïstiek, zodat je deze direct kunt toepassen in je eigen behandelkamer
 • E-handboek waar je alle informatie terugvindt online, handig dus als je de zoekfunctie gebruikt

1 online meeting van 1 uur met Leoniek, zelf te plannen

6 maanden email ondersteuning voor al jouw vragen over begeleiden bij verlies

997 EUR

Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies

Mentorpakket

Complete e-training ‘Omgaan met verlies bij jeugdigen’

 • 10 modules online met uitleg en voorbeelden om diepgaande kennis op te doen over hoe verliezen doorgewerkt worden
 • 10 instructie video’s boordevol met praktijkvoorbeelden en casuïstiek, zodat je deze direct kunt toepassen in je eigen behandelkamer
 • E-handboek waar je alle informatie terugvindt online, handig dus als je de zoekfunctie gebruikt
 • Plus geprint handboek om alle informatie op papier in te zien

3 online meetings van 1 uur met Leoniek, zelf te plannen

6 maanden app en email ondersteuning voor al jouw vragen over begeleiden bij verlies

4 online masterclasses van 2 uur

 • Leoniek leidt de masterclasses met elk een ander thema voor extra verdieping
 • Tijdens de masterclasses is er de mogelijkheid om te netwerken en leren van en met andere professionals

Toolbox met 50+ oefeningen, waardoor je niet meer na hoeft te denken over in te zetten methodieken

Toegang tot blended therapieprogramma zodat je jouw cliënt tussen de sessies door oefeningen, meditaties en artikelen kunt mailen en je client actief aan de slag blijft, ook tussen de sessies door

 • Module voor jongeren
 • 25 cliënt accounts

Accreditatie bij SKJ, Registerplein, Vaktherapie, LV POH-GGZ

2479 EUR

Passen deze pakketten niet goed bij jou?
Maak dan een afspraak met Leoniek voor jouw pakket op maat

Leer hoe je praat over verlies met jeugdigen

Aansluiten bij jeugdigen die een groot verlies hebben meegemaakt, vraagt specifieke vaardigheden, specifieke vragen en metaforisch werken. Daarbij is de kracht van stilte vaak onderschat. Omdat we altijd het gevoel hebben iets ‘toe te moeten voegen’. In de stilte gebeurt het. Mits jij in staat bent om die stilte te verduren.

In de training Vakkundig Begeleiden bij Verlies leer je de taal spreken waar jeugdigen in rouw op aan kunnen haken.

Om de dunne lijn van begeleiding bij verlies te bewandelen, heb je gespecialiseerde kennis en kunde nodig die niet worden geboden in een standaard psychosociale opleiding. Daarom doe je de post HBO-training Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies. Geen opleiding van jaren, maar een training van tien tot twaalf weken, waarbij je persoonlijk gecoacht wordt door Leoniek. Zodat je daarna weet hoe je hulp biedt aan kinderen vanaf vier, tot jongeren van plm. 21 jaar.

Weten dat jij helpt – dat geeft vertrouwen.

Met de kennis en tools van de Academie zie je direct resultaat. Je ziet de kinderen en jongeren weer écht levensplezier ervaren, zich meer gaan bewegen op leeftijdsadequaat niveau, dat contact met vrienden herstelt, ze beter voor zichzelf kunnen opkomen, meer gaan delen met de ouder(s), minder boosheid laten zien, rustiger worden en het op school ook beter gaan doen. Je leert ook hoe je de ouder(s) kunt helpen om hun kind te ondersteunen zodat de hele familie in een opwaartse spiraal komt.

Weten, zien, voelen dat het beter gaat, daar doe je het voor, dat geeft vleugels! Je kan vertrouwen op jezelf, hebt een uitgebreide toolbox aan interventies en kennis en weet dat jij het kind helpt op een manier die ertoe doet. Met een tevreden gevoel kan je jouw factuur sturen en natuurlijk beveelt de ouder van het kind je daarna met enthousiasme aan bij anderen.

Jouw praktijk gaat groeien, en daar ben je dan ook klaar voor!

Jij wordt de specialist

Uit 25 jaar praktische kennis, gecombineerd met theorieën van nu (en vroeger) is deze training ontstaan. Afhankelijk van jouw keuze ga je deze combineren met de rouwmethodiek Lutografie, een unieke werkmethode waarmee jouw werk efficiënter en leuker kan worden, en een mentorschap, waarbij je zes maanden lang begeleid wordt door Leoniek, in jouw eigen werk. Zo word jij de specialist die ervoor zorgt dat het verlies gedragen kan worden door het kind en dit verlies niet zijn verdere ontwikkeling in de weg zal staan. Dat is wat ouders zoeken voor hun kinderen!


Twijfel je of deze training bij je past?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met Leoniek

Waarom Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies?

Jeugdigen die een verlies meemaken kunnen dit vaak niet goed uiten. Hier speelt het kind zelf, maar ook de omgeving een rol in. Kinderen leren omgaan met verlies is kwetsbaar. Dat voel jij als begeleider. Je wil ze goed ondersteunen en het trauma niet nog groter maken dan het al is.

Daarvoor is het belangrijk dat je echte vakkennis hebt, dat je écht weet hoe kinderen en jongeren omgaan met verlies, wat erbij komt kijken en hoe je ze kunt helpen zich aan te passen aan het nieuwe leven, zonder dat je de pijn vermijdt.

Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies betekent dat je weet hoe je naar de diepere lagen van de pijn kunt gaan, hoe je mee kunt bewegen met hun behoefte om daar maar kort te zijn. Het is van belang dat je om kunt gaan met de pijn die de jeugdige op dat moment voelt (zonder te gaan troosten) en dat je, op het juiste moment, op de juiste manier, weet hoe je ze verder kunt helpen. Precies op het moment dat zij zo ver zijn. Dat is vakkennis! Dat is vakkundig jeugdigen begeleiden bij verlies.

De training Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies is praktijkgericht. De theoretische kennis wordt gecombineerd met heel veel voorbeelden uit 25 jaar praktijkervaring. Zodat je echt weet waar het over gaat en moet gaan met je cliënt.

Je hebt misschien al andere trainingen of opleidingen bekeken of gevolgd. De Academie is uniek in de persoonlijk begeleiding, waardoor jij als ervaren hulpverlener precies vindt wat je nodig hebt.

Jeannette Krieger | Hart In Rouw Begeleiding

Training Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies

In de training behandelen we de volgende thema’s:

 • waarom overlijden, echtscheiding en ernstige ziekte om een verliesgerichte aanpak vragen;
 • de invloed van verlies op kinderen en jongeren zelf; cognitie, gedrag, gevoel en lijf;
 • hoe leeftijd en de ontwikkelingsstadia invloed hebben op hoe kinderen en jongeren pijn rondom een verlies ervaren, uiten en communiceren;
 • de prominente rouwtheorieën en hoe die ons helpen in ons dagelijks werk;
 • hoe begeleid je bij uitzonderlijk ingewikkelde situaties;
 • hoe herken je en ga je om met gecompliceerde rouw;
 • hoe creëer je vertrouwen en begeleid je zodanig dat kinderen en jongeren zich gehoord, begrepen en geholpen voelen.

Deze thema’s verdelen zich over tien modules. Elke module heeft een uitgebreide instructievideo en ondersteunend leesmateriaal.

Kinderen en jongeren die worden geconfronteerd met een scheiding van hun ouders, belanden in een uitermate ingewikkeld rouwproces. Waar vele factoren een rol spelen, waarvan loyaliteit wellicht de grootste is. Jeugdigen helpen in een situatie waar veelal hun ouders in gebreke blijven, is een uitdaging.

Daarom wordt echtscheiding, naast verliezen door dood, levend verlies en ziekte, uitgebreid besproken en hoe je jeugdigen kunt begeleiden. Dat betekent soms ook dat je pittige gesprekken met ouders moet hebben. Ook dat komt aan bod.

Casuïstiek en reflectie

Samen worden we meer; Je hoeft het niet alleen te doen.

Tijdens de groepsbijeenkomsten bespreken we casuïstiek en reflecteer je op je eigen handelen als begeleider en wat deze problematiek ook met jou kan doen en hoe je daar mee om kunt gaan. Leoniek faciliteert deze gesprekken vanuit haar vijfentwintig jarige kennis als gerenommeerd therapeut bij verlies en rouw bij jeugdigen.

Naast de training krijg je toegang tot rouwmethodiek en blended therapieprogramma Lutografie. Hiermee heb je toegang tot een toolbox van meer dan 50 activiteiten, in te zetten en toe te passen bij verschillende problematiek.


 • Wil jij praktische hulpmiddelen krijgen die je in kunt zetten tijdens jouw begeleiding van kinderen en jongeren zodat je ze op een effectieve manier helpt het verlies te gaan dragen? De vaardigheden ontwikkelen en creatieve uitingsvormen leren gebruiken bij verliesbegeleiding? Waardoor jij ook echt impact gaat hebben op het leven van het kind in rouw, zodat je ook bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van deze jeugdige?
 • Heb jij de ambitie je praktijk in verliesbegeleiding te laten groeien en jezelf neer te zetten als de specialist op het gebied verlies bij kinderen en jongeren?
 • Voel je dat je meer vertrouwen wil hebben in jouw kennis en kunde in je werk? Zodat je ook echt met een voldaan gevoel ’s avonds naar huis kan gaan?
 • Denk je dat het zinvol is om jongeren te stimuleren om ook buiten de gesprekken om actief aan de slag te blijven, op een manier die bij hen aansluit? Onder andere door de impact van meditaties te leren kennen en overdragen?
 • Heb jij behoefte aan diepgaand inzicht in hoe kinderen op hun unieke wijze verlies verwerken en aan te sluiten bij de uniciteit van iedere jeugdige in combinatie met de sociale dynamiek bij verlies?
 • Spreekt het jou aan om te weten hoe je voor jezelf kunt zorgen in de moeilijke vak? De mogelijkheid te hebben om te netwerken en te leren van andere professionals die dezelfde passie delen?

Sluit je dan aan bij de training en laat ons samen groeien, leren en impact maken. Samen maken we het verschil.

Geld terug garantie

Wij zijn zo overtuigd van de kwaliteit van dit programma, dat we graag een garantie geven. Ben je na 14 dagen niet overtuigd van de inhoudelijke kwaliteit, dan krijg je jouw geld retour minus € 125 administratiekosten (exclusief btw).

Bianca van de Ven

Deze training is inhoudelijk zeer sterk! Vele inzichten, goede opbouw, verbinding tussen de verscheidenheid aan theorieën en methodieken. En de liefdevolle manier waarop Leoniek dit brengt. Prachtig voorbereid met mooie video’s, fijne werkvormen, haar wijsheid en deskundigheid afgewisseld met ervaringsdeskundigheid en voorbeelden vanuit de eigen praktijk.

Ik voel me nu nog sterker in mijn werk met kinderen, zeker met de prachtige aanvulling in mijn therapeutische (kennis)kist.

Bianca van de Ven | jongerenbegeleidingesta.nl

Leoniek van der Maarel Therapeut

Waarom Leoniek?

Met Leoniek werken betekent dat je 25 jaar professionaliteit binnenhaalt. Ze combineert de theoretische kennis met de praktische uitvoering. Leoniek kan zich verplaatsen in waar jij tegenaan loopt in jouw praktijk, want ze heeft immers al duizenden mensen geholpen en vele, vele ingewikkelde situaties voorbij zien komen. Door haar intuïtieve ontwikkeling kan ze goed invoelen waar jouw blokkades zitten en die oplossen door je zekerder te maken in je werk.

Je hoeft het niet meer alleen te doen. Leoniek kijkt met je mee.

Naast dat jij wordt geconfronteerd met jeugdigen die een verlies hebben geleden of gaan lijden, kan het ook zijn dat je wordt gevraagd om te helpen bij volwassenen, eventueel in hun rol als ouders, die een verlies meemaken. Dit vraagt een andere benadering dan die welke je bij jeugdigen kunt toepassen. Ontdek hier wat de Academie voor Verlies hierin voor jou kan betekenen met de training Vakkundig Begeleiden bij Verlies.

Winkelwagen

Ontdek hoe de Academie jou kan ondersteunen zodat je beter kunt begeleiden bij verlies. Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Begeleiden volwassenen

Begeleiden jeugdigen