Testimonials

Wat zeggen anderen over de Academie voor Verlies

Oda de Wit

De kennis van Leoniek op dit onderwerp is breed en diepgaand. Ik hing aan haar lippen als zij vertelde over de praktijk. Als je iets zoekt in die richting, beveel ik Leoniek ten zeerste aan. Dankzij haar training ben ik nu als business coach ook uitgerust om mensen bij persoonlijke rouw en verlies te begeleiden.

Oda de Wit | De Wit Organisatie Advies

Nadat ik twee webinars over Lutografie van je gevolgd had, herkende ik in jou een “vakvrouw” met heel veel kennis. Dit is in deze training voor mij bevestigd. Jouw kennis en jouw ervaring heeft voor mij de ingang geopend naar kennis over rouw. Het maakt, dat er een totaal plaatje voor mij ontstaat om verlies en rouw toe te voegen aan het begeleiden van het stervensproces met rituelen.

Het is verrijkend om met andere professionele deelnemers de thema’s in vraag vorm te bespreken. Dit geeft daardoor verdieping. Deze training heeft me verrijkt en is pas het begin van meer en gaat me met een andere blik laten kijken naar Lutografie. Daar ga ik nu mijn aandacht op richten.

Anneke Verel

De training Rouwen voor professionals, is een training die wat mij betreft, alle professionals die met verlies en rouw te maken hebben, zouden moeten volgen. Veel mensen/professionals in onze samenleving geven vaak goedbedoelde adviezen maar zijn vaak onhandig in hoe we moeten omgaan met verlies en rouw. Deze training geeft richting aan hoe hiermee om te gaan, zodat je deze onhandigheid kunt pareren. De deskundigheid van Leoniek, maar ook de input van medecursisten, geeft grote meerwaarde aan deze training.

Desiree Jung | desireejung.nl

Een training die inzicht geeft in de complexiteit van rouw . Leoniek geeft op benaderbare en professionele wijze kennisoverdracht en weet hiernaast verbinding te leggen tussen de psycho sociale en psycho somatische vraagstukken. Je zult rouw anders zien en benaderen na het volgen van deze training.

Simone Boersma | Kinderwijs

De online opleiding verlies en rouw voor professionals is een aanrader. Deze is zoals ik van Leoniek ken, compleet, zit goed in elkaar, heldere uitleg en mooi vormgegeven. Rouw en verlies met een “gekarteld gouden randje.” Ik hoop dan ook dat er nog vele collega’s deze waardevolle training gaan volgen.

Narriman El-Khattabi | Stiefpunt

De training is van grote toegevoegde waarde voor mijn coachpraktijk geweest. In mijn werk als relatie- en scheidingscoach besteed ik veel aandacht aan verliesverwerking waarin hetgeen ik geleerd heb een hele mooie aanvulling is. De verdiepingen geven mijn klanten mooie inzichten en helpen goed bij het verwerkingsproces. Het is bij zowel relatieproblemen als scheidingssituaties belangrijk goed tet weten hoe het rouwproces werkt, welke verliezen en emoties er zijn en te leren wat je daar zelf aan kunt doen. Leoniek, veel dank voor het op een gepassioneerde manier overdragen van je kennis.

Edwin Beijersbergen | Beijersbergen Coaching

Zeer leerzaam, duidelijk uitgelegd, fijne interactie met de groep.

Sandra vd Zouw | Misamere

Hoe verbindend het voelt om weer op die manier over de overledene na te mogen denken en de relatie weer te ontdekken voorbij het ziektebed voorafgaand aan het overlijden…

Rianne

Ik vind Lutografie een hele mooie methode, prachtig hoe je dit hebt uitgewerkt met zoveel mogelijkheden!

Grace

Zo mooi hoe jij op mijn pad kwam. Ik was een beetje vastgelopen in het opstarten van mijn rouwpraktijk en dan vraag ik het universum om hulp en daar kwam jij voorbij. De methodiek Lutografie sluit aan bij hoe ik mensen wil helpen in hun rouwproces. Ik heb de opleiding Ritueelbegeleider bij afscheid afgerond en het werken met symbolen en rituelen vind ik zo krachtig en dat deel ik graag met anderen. Ik kreeg alleen zelf de methodiek niet helder dus Lutografie kan mij daar heel mooi in ondersteunen en vind ik een zeer waardevol aanbod voor de cliënten.

Tineke

De blended e-learning ‘Vakkundig Begeleiden bij Verlies’ is een echte aanrader. Je krijgt een duidelijk overzicht van de bestaande rouwtheorieën en tegelijk een frisse kijk op de vernieuwde ideeën. Elke module wordt met een oefening afgesloten waarbij er goed gereflecteerd kan worden op het eigen rouwproces en het te begeleiden rouwproces voor de cliënten in de praktijk. De training verloopt optimaal met een waaier aan methodes (zelfstudie, begeleidende video’s, oefeningen, onlinesessies) en de begeleiding van Leoniek is top! Bij dit alles ontdekte ik ook Lutografie waardoor er een krachtig pad ontstond om mensen te helpen op hun weg in de rouwverwerking. Bedankt voor deze fantastische kans!

Didier Jerome Meulemeester | Praktijk De Krachtoase

Zo mooi hoe jij op mijn pad kwam. Ik was een beetje vastgelopen in het opstarten van mijn rouwpraktijk en dan vraag ik het universum om hulp en daar kwam jij voorbij. De methodiek Lutografie sluit aan bij hoe ik mensen wil helpen in hun rouwproces. Ik heb de opleiding Ritueelbegeleider bij afscheid afgerond en het werken met symbolen en rituelen vind ik zo krachtig en dat deel ik graag met anderen. Ik kreeg alleen zelf de methodiek niet helder dus Lutografie kan mij daar heel mooi in ondersteunen en vind ik een zeer waardevol aanbod voor de cliënten.

Tineke

Ik wil je graag laten weten dat ik erg onder de indruk ben van het door jou ontwikkelde programma. Ik ken Lutografie pas sinds kort en na jouw webinar ben ik er meteen mee aan de slag gegaan met cliënten. Wat een mooi proces doorlopen zij en wat een waardevolle coachgesprekken hebben we naar aanleiding daarvan. Lutografie is echt een aanvulling op mijn ‘coaching toolkit’.

Wim

Ik wil je graag laten weten dat ik erg onder de indruk ben van het door jou ontwikkelde programma. Ik ken Lutografie pas sinds kort en na jouw webinar ben ik er meteen mee aan de slag gegaan met cliënten. Wat een mooi proces doorlopen zij en wat een waardevolle coachgesprekken hebben we naar aanleiding daarvan. Lutografie is echt een aanvulling op mijn ‘coaching toolkit’.

Wim

Waardevolle training voor hulpverleners in omgang rouw en verlies. Leoniek is zeer kundig en empathisch, deelt veel kennis, geeft veel mooie handvatten voor in de praktijk.

Petra van Dam

Kan het echt zeer aanbevelen! Het is een prachtige, volledige methodiek ter ondersteuning van je cliënten en daarmee ook voor je praktijk. Een wiel wat je zelf niet hoeft uit te vinden en wat supersoepel rolt voor je.

Alexandra

Wat zo prettig is aan deze training is dat online is en met een kleine club mensen. Theorie wordt gecombineerd met het in gesprek gaan met elkaar. De ondersteunende videos in de modules helpen ter verduidelijking. Deze training geeft een goede kijk op rouw en hoe verschillend hiermee wordt omgegaan. Met name ook bij jongeren. Door deze training kan ik het onderwerp rouw/verlies meer onder de aandacht krijgen in onze school, zodat sommige collega’s beter gaan snappen waarom sommige jongeren vast lopen in het leven. En daarom ook op school niet functioneren.

 Annemarie van Gameren

Jose Smits-Govaert
Teladoc Testimonial

Door Lutografie in te zetten als tool bij het coachen van mensen in rouw krijgen zowel de coachee als ik handvatten en een heldere leidraad. Ik vind Lutografie een geweldig programma. Na een paar weken online werken gaan we (coachee en ik) samen met de paarden uitzoeken waar de te verwerken en inmiddels verwerkte emoties zitten. Door paarden in te zetten worden de opdrachten in Lutografie nog sterker.

Yolinde Pieters | equidogs.nl

De training Verlies en Rouw voor de professional is een prettige aanvulling en direct uitvoerbaar in de praktijk. De reader geeft houvast en is een helder naslagwerk. Leoniek is in haar kennisoverdracht open, duidelijk en benaderbaar. Deelname aan deze training heeft mijn kennis verbreed en ik raad deze training dan ook van harte aan.

Wendy Heithuis | Sterkers

Ik heb veel aan Lutografie, ik ben nog erg verdrietig maar dat is goed zo. In december zijn we 50 jaar getrouwd dat is dan weer zo’n aanslag op het verdriet. Ik maak met Lutografie een mooi verwerkingsboek, ik schrijf alles met de pen, dan komt het echt vanuit mijn hart.

Willy de Graaf

Leoniek weet een veilige sfeer te creëren waarin door de groep volop geleerd en geoefend kan worden. Ook als je al enige kennis hebt van rouw en verlies, leer je veel bij in deze cursus. Volop kennis en praktische werkvormen waarmee ik vol inspiratie ben vertrokken en meteen mee aan de slag ga. Echt een aanrader voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt!

Martine Laan

Jarenlang heb ik niet kunnen rouwen over het overlijden van mijn dochters. Rondom hun geboorte- en sterfdagen vond ik het erg moeilijk. Was ik verdrietig en in de war. Het ene jaar wat meer dan het andere. Daarna ging ik fanatiek door met creatieve hobby’s, een periode schrijven, dan weer wandelen en fotograferen, schilderen, tekenen, naaien en breien. Ik had het druk met deze leuke activiteiten, genoot ervan. Hield mezelf voor dat ik (naast het grote verdriet dat ik had), toch gelukkig was en kon genieten. Dat klopte deels, alleen had ik niet door dat ik mijn verdriet en rouw wegdrukte met die bezigheden.

Herfst 2022 had ik een gesprek met een lotgenote. Daarin zei zij haar rouw te verdringen met alcohol, drugs, opleiding, performances. Ze zorgde ervoor het gewoon te druk te hebben. Plots realiseerde ik me dat ik hetzelfde deed.

Dat was een ontdekking en bracht een kantelpunt.

Ik ging online op zoek naar hulp om mijn gigantische verdriet te voelen, doorleven en integreren in mijn leven. Ik vond Lutografie en daar voelde ik me veilig bij en kon ik, in mijn eigen tempo, aan de slag. Aanvankelijk vond ik het wat lastig omdat mijn beide dochters overleden zijn en de herinneringen liepen door elkaar heen. Ik realiseerde me gelukkig al heel snel, dat het niet hinderde. Ik dook in het programma, schreef, schreef, schreef! Maakte de opdrachten, luisterde naar geluidsopnamen, bekeek filmpjes. Dat was nog maar het begin. Volgde webinars en wat was ik dapper. Het deed veel pijn, verdriet, dat was nodig, dat wilde ik doorvoelen om verder te kunnen gaan met mijn leven.

Begin 2023 ging ik naar Vlissingen, de plaats waar veel bijzondere herinneringen met/aan Emmy zijn. Dit was mijn Pelgrimage, in de trein kwam ik al dichter bij mijn verdriet en begon ik te schrijven. Af en toe biggelden er wat tranen. Hoe meer ik schreef, zonder er bij na te denken, hoe dieper ik ging. De tranenvloed was niet te stelpen en mocht er zijn. Zonder gène, als ik alleen was, in gezelschap. Het was puur, het was echt. Het windorgel was (en is) een bijzondere plek voor mijn dochters en mij. Ik heb daar een ritueel uitgevoerd en huilde/schreeuwde/brulde mijn verdriet. Dat was een bevrijding! Deze stappen heb ik kunnen zetten dankzij lutografie. Door het programma, kon ik geloven in mijn eigen kracht. Kreeg ik de moed om dat enorme verdriet aan te kijken. Het is onderdeel van mijn leven en ik koester het omdat het ook deel is van mijn liefde voor Martine en Emmy.

Ineke Oosthoek
69 jaar, moeder van twee dochters:
Martine 21 jaar oud, overleed aan een te heftige epilepsie aanval, 26 jaar geleden
Emmy 36 jaar oud, overleed aan kanker, 10 jaar geleden

Het is het najaar van het jaar 2001 als onze 13-jarige dochter Lianne ziekteverschijnselen vertoond in de vorm van vermoeidheid …Een roller coaster dient zich aan met aanvankelijk vermoed leukemie wat uiteindelijk MDL (Mylo Dysplastisch Syndroom) blijkt te zijn. Lianne overlijdt uiteindelijk in augustus 2002 aan de gevolgen en bijwerkingen van een aanvankelijk geslaagde beenmergtransplantatie … en wat dan?

Want er is ook nog wel die andere 11 maanden oudere zus van Lianne, Elleke. Zij is net een paar maanden eerder 14 jaar geworden, zij heeft het ziekteproces deels ‘zijdelings’ meegemaakt, ook door logischerwijs in een ontkenningsfase te hebben geleefd omdat doodgaan bij ouderen hoort en niet bij leeftijdsgenootjes van een meisje van 14 … en al helemaal niet als het je zus(je) is.

Wij bleken als ouders direct na het overlijden van Lianne mede als gevolg van ons eigen individuele rouwproces nauwelijks tot niet in staat het verlies van Lianne aan Elleke uit te leggen, en misschien belangrijker, haar een stuk begeleiding in haar verwerking en toekomst te geven…toen was daar Leoniek van der Maarel met haar unieke werkwijze met wie wij in contact zijn gekomen via St. Achter de Regenboog. Bij Leoniek hebben wij de hulpvraag met betrekking tot begeleiding van Elleke neergelegd …

Elleke geeft aan en laat blijken in Leoniek een belangrijke vertrouwenspersoon te hebben gevonden waarbij de combinatie van ‘een goed gesprek’ in combinatie met creatieve werkvormen voor haar heel goed heeft gewerkt.

Nu, ruim 20 jaar later terugkijkend, concluderen wij met elkaar dat deze items een belangrijk fundament hebben gelegd voor Elleke haar latere ondernemerschap en de stabiele rol die zij inmiddels als 35-jarige vrouw en moeder van 2 kinderen speelt in haar huidige gezin.

Fraukje, René en Elleke Werner

I met Leoniek van der Maarel at a difficult time for my country, at the beginning of a full-scale invasion. Leoniek became one of the foreign specialists who came to the aid of Ukrainian psychologists, few of whom have experience working with grief and loss. I was immediately impressed by Leoniek’s high level of professionalism. In her work, which is based not only on almost three decades of practical experience, but also on constant research on the topic of grief and loss, I saw deep knowledge and a comprehensive systemic approach. For me, as a specialist who also works with this topic, Leoniek’s training helped to deepen my own knowledge and expand my practical tools for working with people who have experienced loss. And I’m not the only one among Ukrainian specialists who were greatly helped by Leoniek’s training. That’s why I invited Leoniek to become one of the trainers in «The Power of Grieving» Project – free online in-depth educational project on loss and grief for practical psychologists, university teaching psychologists and doctors who work with palliative patients, which will be held by LAGERTA INTERNATIONAL COMMUNITY OF WOMEN in the spring of 2024. I am very grateful that, despite the sad circumstances, I had the opportunity to meet and organize cooperation with a specialist of such a level as Leoniek.

Oksana Korolovych | PhD Psychologist | President van de Lagerta International Commuinity of Women

Het starten met de cursus vond ik best eng. Kan ik de stof aan, begrijp ik het? Maar ook kan ik het emotioneel aan. En gelukkig gaat dat met beide heel goed. En als je ziet met hoeveel plezier ik ermee bezig ben, dan zou je bijna niet geloven dat het over rouw gaat. Als een spons zuig ik alles op en met een glimlach op mijn gezicht ben ik ermee aan de slag. Eindelijk heb ik in jou, iemand gevonden die erin is gedoken.

Ik realiseer me weer hoe weinig de ‘professionals’ over het algemeen weten van rouw! Dat is een bittere ervaring. Waar kun je terecht met vragen hierover, als je er middenin zit? Hoe vertel je de leerkracht dat je kind echt een andere benadering nodig heeft? (als je dat al op kunt brengen).

Met jouw aanwijzingen, inzichten en kennis, die ik allemaal tot me heb genomen, kan ik nu met vertrouwen kinderen en jongeren begeleiden én ook nog eens anderen adviseren.

Coby | Therapeut en Academie cursist

Winkelwagen