Over Leoniek van der Maarel

Leoniek van der Maarel Therapeut

Kennis uit ervaring

Ik ben Leoniek van der Maarel en mijn eerste ervaring met verlies, is een eigen verlies. Ik ben opgegroeid in een gescheiden gezin, in een tijd waarin er geen hulp, maar enkel schaamte en schuld was. Lichtelijk beschadigd, zonder dit te weten, vocht ik mij uit deze jeugd. Een tweede verlies volgde op mijn 34e toen mijn partner overleed en ik alleen achterbleef met ons dochtertje van 5. Een heel lange en zware periode volgde. Vanuit deze ervaring, en in combinatie met vele opleidingen, ben ik mij uiteindelijk gaan specialiseren om anderen te helpen bij verlies. Dat doe ik nu al meer dan 25 jaar in mijn eigen praktijk en als opleider en mentor voor anderen.

Innovatie rondom verliesbegeleiding

Toen ik begon was rouw en verlies een taboe. Als expert bij programma’s zoals Zondag met Lubach (VPRO), Liefde voor Later (KRO), Tijd voor Max, Dr. Paul en de talloze interviews, artikelen en presentaties heb ik eraan bijgedragen dat verlies nu bespreekbaar is. Als pionier in de rouwsector, ben ik altijd op zoek naar nieuwe, innovatieve en effectieve manieren om nog beter te ondersteunen bij verlies. Hieruit heb ik de rouwmethodiek Lutografie ontwikkeld, heb ik aan de basis gestaan van de Deepfake Therapy, de echtscheidingsmethodiek SCHIPaanpak ontwikkeld, en Het Nieuwe Rouwen opgericht.

Al vele jaren deel ik mijn kennis via instituten als de Hogeschool Utrecht en De Sociale Academie; bij zorginstanties als het Haags Medisch Centrum, Utrecht Medisch Centrum en het Ingeborg Douwes Centrum in Amsterdam; en bij organisaties als Jeugdzorg, Humanitas, Stichting Achter de Regenboog. Daarnaast heb ik vele studenten begeleid bij scripties over (kinderen en) verlies en (beginnend) psychosociaal hulpverleners ondersteund in het opzetten van hun praktijk. Sinds 2022 train ik psychologen in Oekraïne in het begeleiden van trauma bij verlies.

Mijn kennis en ervaringen heb ik daarbij gedeeld in een reeks boeken; Kinderen in Spagaat, De Gids over Rouwende Kids, Als Kanker je Gezin treft, Verstandelijke beperking en rouw, de Rouwkalender, Blijf me Bij, en Vechten voor je scheiding.

Als opleider en mentor, jou helpen om anderen te helpen bij verlies

In de Academie komt 25 jaar kennis en kunde in verliesbegeleiding, innoveren en ondernemen samen. Leer nieuwe inzichten, methodes en tools, zodat jij jouw cliënten nog beter en efficiënter kan helpen.

Winkelwagen