Je hebt besloten je verder te scholen in het begeleiden van mensen met een verlies. Je hebt ook besloten dat je daar niet zomaar een boek voor wil lezen of online do-it-yourself training voor wil volgen, maar dat je daar gericht bij geholpen wilt worden.
Dat is precies waar de Academie voor Verlies jou bij helpt!
Ik geef je graag een voorbeeld van een van de ex-studenten:
Een jonge rouwbegeleider, Sarah genaamd, stond voor de uitdaging om mensen te begeleiden bij hun rouwproces. Ze wist dat dit een verantwoordelijke taak was en begreep het belang van goede training. Ze wilde ervoor zorgen dat ze de juiste begeleiding kon bieden aan mensen in hun moeilijkste tijden.
Sarah was getraind als psychosociaal therapeut, maar miste de kennis om goed te ondersteunen bij rouw. Zij besloot op zoek te gaan naar hulpmiddelen waardoor ze zichzelf kon trainen als rouwbegeleider. Al zoekende merkte ze steeds meer hoe belangrijk het is om een diepgaand begrip van rouwprocessen te hebben en besefte dat ze de nuances van rouw moest begrijpen om effectief te kunnen helpen.
Herken je dat? Hoe meer je volgt, hoe meer je merkt wat je niet weet?
Sarah merkte echt dat ze in staat wilde zijn om de diverse stadia/fases/theorieën van rouw te herkennen en te doorgronden én te begrijpen hoe individuen er doorheen navigeren.
Ze volgde de training (die toen nog heette “Omgaan met verlies en rouw voor professionals”) en leerde verschillende begeleidingstechnieken, hoe ze mensen kon aanmoedigen om hun gevoelens te delen en hen kon helpen om beter te begrijpen tegen welke problemen ze aanliepen. Ze ontdekte dat het stellen van de juiste vragen en actief luisteren van onschatbare waarde waren.
Nu had Sarah al een behoorlijk hoge dosis empathie. Ze merkte dat deze in rouw echt een cruciale rol speelde. Want als je je in de schoenen van je cliënten verplaatste, dan voelen ze zich nog meer begrepen en gesteund.
Doorverwijzen in rouw
Sarah begreep ook het belang van ethiek en professionele grenzen. Ze wist dat ze in haar rol als rouwbegeleider bepaalde verantwoordelijkheden had en dat ze zelf ook zich bewust mocht zijn van haar eigen grenzen. Grenzen in haar kunnen, maar ook grenzen in wat zij aankon om te horen of mee om te gaan. Ze leerde wanneer het professioneel was om door te verwijzen.
Sarah had zelf een niet-westerse culturele achtergrond en leerde zich te verhouden juist tot de westerse culturele achtergrond, omdat de meeste van haar cliënten vanuit daar vertrokken. Ze besefte zich dat rouw sterk beïnvloed wordt door culturele normen en verwachtingen, en Sarah wilde in staat zijn om respectvolle en effectieve ondersteuning te bieden, niet alleen binnen haar eigen culturele context.
Om haar vaardigheden verder te ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in rouwbegeleiding, zocht Sarah naar middelen die haar kennis konden verdiepen. Ze kwam bij de Academie voor Verlies terecht en heeft zich via de training gespecialiseerd in rouwbegeleiding. Ze kreeg uitgebreide informatie, praktische voorbeelden en zelfs interactieve oefeningen om haar begeleiding te versterken.
Daar eindigde het niet. Sarah was zich ervan bewust dat rouwbegeleiding een voortdurende reis van leren en ontwikkelen is. Door ook met mijn mentorschap aan de slag te gaan, kon ze haar kennis en vaardigheden voortdurend verbeteren en haar cliënten beter ondersteunen.
Zet jij de stap naar professionele rouwbegeleiding?
Wil jij die stap ook zetten en investeren in jouw kennis? Zodat je cliënten beter kunt helpen na een verlies? Samen kunnen we werken aan het vergroten van je begrip en vaardigheden, zodat je mensen op hun pad omhoog uit het diepe dal, op weg naar veerkracht en heling kunt begeleiden, zodat ze ook in staat zullen zijn zich weer vol in het leven te begeven.
Rouwbegeleiding is een prachtig en waardevol vakgebied. Bijna nergens ben je zó met existentiële vraagstukken bezig als op het vlak van verlies door dood, scheiding of gezondheid. Hoe mooi is het om met het volgen van de juiste training een positieve impact te maken in het leven van mensen die rouwen.
Zodat je met ontzettend veel voldoening aan het einde van de dag naar huis gaat.
Door je te scholen hoef je niet meer telkens door te verwijzen als jouw cliënt blijkt met een verlies te kampen te hebben. Immers: onder hoe veel hulpvragen schuilt een verlies?
Vergroot je toolbox, je gereedschapskist, je kennis en vaardigheden, zodat je het zelf kunt gaan doen. Zelf begeleiden bij een groot verlies is een van de meest voldoening gevende gesprekken die je kunt hebben. Mits je weet dat datgene wat je doet, ook werkelijk iets toevoegt!
Neem gerust contact op als je vragen hebt of begeleiding nodig hebt in je training in rouwbegeleiding. Samen kunnen we deze reis aanpakken en samen kunnen we het verschil maken in de wereld van verlies.