FAQ

Vaak gestelde vragen over de Academie voor Verlies

Past de training Vakkundig Begeleiden bij Verlies bij mij?

De trainingen van de Academie voor Verlies beiden praktische ondersteuning met vele praktijkvoorbeelden en oefeningen gebaseerd op meer dan 25 jaar praktijk ervaring. Het is onze ervaring dat dit zowel voor beginnend als gespecialiseerde hulpverleners van enorme waarde is. De trainingen staan daarom open voor psychosociaal hulpverleners van alle niveaus. Als je geen psychosociale opleiding hebt gedaan, maar je denkt wel andere relevante ervaringen of opleidingen hebt gevolgd, dan nodigen we je uit om een afspraak te maken om te bespreken of jouw voorkennis genoeg is om mee te doen in de trainingen.

Wil je overleggen of de Academie voor Verlies bij jou, jouw ervaringen en ambities past, maak dan een afspraak.

Hoe leer ik begeleiden bij verlies via de Academie voor Verlies?

De Academie voor Verlies biedt trainingen voor het begeleiden van volwassenen, jongeren en kinderen die te maken krijgen met een verlies; dood, echtscheiding of ernstige ziekte. Afhankelijk van jouw gekozen pakket bestaat de training deels uit zelfstudie, masterclasses en individuele mentorgesprekken met Leoniek van der Maarel.

De zelfstudie doe je op basis van de online leeromgeving van de Academie voor Verlies waar je toegang hebt tot de reader, en videolessen die de theorie verder toelicht en uitgebreid concrete praktijkvoorbeelden bespreekt.

In de masterclasses wissel je vragen en problemen uit, bespreek je praktische oefeningen en leer je van elkaar onder begeleiding van Leoniek van der Maarel.

Daarbij heb je toegang tot de besloten Facebook groep waar je met elkaar casuïstiek kan delen. Leoniek leest daar mee en kan ook reageren.

In de mentorgesprekken kan je dieper in gaan op specifieke uitdagingen in jouw werk.

Wat is de tijdsinvestering voor de training begeleiden bij verlies?

De zelfstudie is ongeveer 2 uur per module, bestaande uit een uur videoles, en een uur voor het lezen van de reader. De masterclasses zijn 2,5 uur per keer. De hoeveelheid en duur van de mentorgesprekken hangt af van het pakket dat je hebt gekozen.

Is de training begeleiden bij verlies online?

Ja, alle individuele en masterclasses vinden online via Zoom plaats. Online leren heeft als voordeel:
– Jij bent flexibel in waar jij de training volgt, wat de Academie toegankelijk maakt voor hulpverleners in heel Nederland in België.
– Je hebt de mogelijkheid de instructievideo’s te kijken en terug te kijken in jouw eigen tijd, dit maakt het mogelijk om de training ook als (fulltime) werkende hulpverlener rustig te volgen.
– Online leren scheelt reis- en verblijfkosten en daarmee ook tijd

Wat als ik niet bij de masterclasses kan zijn?

Uiteraard stimuleren wij het aanwezig zijn omdat je zo veel van elkaar ook leert. Als je echt niet kan dan is er een terugkijklink beschikbaar. Als je dan de zelfreflectie oefeningen terugstuurt die bij de module horen, kom je alsnog in aanmerking voor je certificaat (geldt niet voor het pakket ‘online training’).

Hoe lang houd ik toegang tot de trainingen van de Academie voor Verlies?

De reader krijg je (uitgezonderd het online training pakket) thuisgestuurd. Deze kun je houden. Toegang tot de leeromgeving behoud je tot een halfjaar na start van de training.

Hoe verschilt de training van de Academie voor Verlies van andere trainingen en rouwopleidingen?

Er zijn veel trainingen op het gebied van verlies en rouw. Bij de Academie voor Verlies zijn we praktijkgericht en combineren we theoretische kennis met heel veel voorbeelden uit 25 jaar praktijkervaring.

Een opleiding is van een andere orde dan een training. Zo verzorgt de Sociale Academie Utrecht een zeer waardevolle en gedegen opleiding van twee-en-een-half jaar en word je daar helemaal geschoold in het vak rouwtherapeut. De Academie voor Verlies gaat ervan uit dat jij al therapeut, coach of op een andere manier een psychosociale opleiding hebt en je verder wil specialiseren in rouw.

Wat zijn praktische tools voor het begeleiden van verlies?

Op ons blog en onze minitraining krijg je al een aantal eerste ideeën over praktische tools in het begeleiden van verlies. De trainingen van de Academie voor Verlies zijn uniek juist in hoe ze praktische toola bieden die je direct en vol vertrouwen kunt inzetten. Tijdens de masterclasses gaan we praktische oefeningen doen, je krijgt verder toegang tot een toolbox van meer dan 50 tools, en het blended therapie programma Lutografie. In mentorgesprekken kan je verder bespreken tegen welke praktische uitdagingen jij aanloopt. Op deze manier leer je bij de Academie voor Verlies alles wat je nodig hebt om met volle vertrouwen te begeleiden bij verlies, rouw, ziekte of echtscheiding.

Wat is de toolbox en hoe is het anders dan Lutografie?

In de toolbox vind je allerlei oefeningen die je kunt doen met je cliënt. Deze oefeningen zijn ingedeeld naar wat er gebeurt in een rouw- of verliesproces. De tools zet je in naar eigen inzicht. Met de toolbox geef je de cliënt bij jou in de kamer de oefening, en zorg je zelf voor het materiaal.

Lutografie is vergelijkbaar in dat het oefeningen biedt die vergelijkbaar zijn met de toolbox. Het verschil is dat de cliënt toegang krijgt tot hun eigen online omgeving, waar ze niet alleen een uitgebreide uitleg van de oefening krijgen, maar ook meditaties, artikelen, kijk- en luistertips. Lutografie kan daarmee worden ingezet als ‘blended e-health therapie’ waarmee de cliënt zelf actief bezig blijft met het rouwproces, ook tussen behandelingen door.

Wat is Lutografie, blended therapie, hoe werkt het en hoe lang houd ik toegang?

Lutografie bestaat uit verschillende modules toegespits op verschillende vormen van verlies. Als Lutografie in jouw trainingspakket zit dan houd je onbeperkt toegang, zonder verleningskosten. Kies jij het mentorpakket dan krijg je toegang tot drie modules van Lutografie naar keuze.

Lutografie werkt met cliënt accounts, wat betekent dat jouw cliënt eigen toegang heeft tot zijn of haar eigen online omgeving. Het Mentorpakket biedt toegang tot 25 ‘actieve cliënt accounts’. Het enige wat dit betekent is dat zodra de cliënt niet meer bij jou in behandeling is, je deze verwijdert uit het systeem om zo ruimte te creëeren voor andere cliënten.

Kan ik Lutografie blended therapie ook los aanschaffen?

Het online training pakket van de training biedt geen toegang tot Lutografie, wil je toch met Lutografie werken dan kan je Lutografie los aanschaffen via lutografie.nl je hebt dan eenmalige aanschafkosten en jaarlijkse verlengingskosten.

Het Mentorpakket biedt 3 modules, wil je extra modules aanschaffen dan kan dat voor € 140,– per module, plus € 25,– administratiekosten. Je hoeft dan voor die module ook nooit verlengingskosten te betalen.

Kan ik mezelf na het volgen van de training rouwdeskundige noemen?

Je kan jezelf alles noemen wat je wil. We gaan uit van je professionaliteit of jij vindt dat jij jezelf zo kan noemen. Of dat nou verliesdeskundige is, rouwspecialist of anderszins. Dit zijn vrije beroepen. De inhoud van de training, met name het Mentorschap pakket is dusdanig opgezet en ingericht dat het jou aan niets hoeft te ontbreken om specialist in rouw en verlies te worden.

Hoe gaat het mentorschap en wanneer kan ik afspreken?

Je krijgt 3 x 1 uur begeleiding van Leoniek één op één. Afspraken voor het mentorschap maak je samen met Leoniek. Dit doen we online via zoom, of, als je in de buurt woont en Leoniek in Nederland is, live in Leidschendam. Jij kunt daar casuïstiek bespreken en jouw persoonlijke ervaringen delen waar je in je werk tegenaan loopt. Met haar 25+ jaar ervaring weet ze altijd praktische hulp te bieden waar je echt iets mee kan.

Ik heb al een opleiding op het gebied van verlies en rouw gedaan, kan ik het mentorschap zonder training afnemen?

Het is onder bepaalde omstandigheden mogelijk alleen het mentorschap af te nemen. Maak een afspraak in de agenda en dan bespreken we het.

Is de training geaccrediteerd?

Vakkundig Begeleiden bij Verlies is geaccrediteerd bij SKJ (25,6), NVRG (16), Registerplein (32), Vaktherapie (32), NIP (24), NVvPO (12), LV POH-GGZ (20), vFAS (4), NIP K&J (16, 7 en 1).

Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies is geaccrediteerd bij SKJ (20,3), Vaktherapie (25), Registerplein (28), LV POH-GGZ (20).

De bovenstaande accreditatie geldt niet voor het online pakket van deze twee trainingen, die zijn niet geaccrediteerd.

Hoe kan ik me aanmelden voor de training?

Je kunt je direct aanmelden via de ‘start nu’ knop. Je hebt dan meteen toegang. Twijfel je? Meld je dan aan door een afspraak te maken voor het matchgesprek. Na dit gesprek besluiten we samen of de Academie bij jou past, en dan kun je overgaan tot inschrijving.

Wat is het matchgesprek en moet ik dit doen?

Het matchgesprek is bedoeld om zicht te krijgen op jouw achtergrond en of deze aansluit op de training die de Academie voor Verlies aanbiedt. Tijdens de masterclasses ga je als professional met andere professionals casuïstiek delen, ervaringen uitwisselen en elkaar bevragen. Het is van belang dat jouw vooropleiding in het psychosociale vlak aansluit bij de andere professionals. Mocht in het matchgesprek blijken dat dit niet voldoende het geval is, dan kunnen we je adviseren welke route beter geschikt zou zijn voor jou.

Het matchgesprek doen we via zoom. Nadat jij het aanmeldformulier hebt ingevuld wordt je automatisch doorgeschakeld naar de online agenda waar jij een afspraak kan maken. Als je die hebt gemaakt krijg je een bevestiging in je mail met daarin de zoomlink voor het gesprek. Het matchgesprek is bedoeld om zicht te krijgen op jouw achtergrond en of deze aansluit op de training die de Academie voor Verlies aanbiedt.

Ik wil zowel de training Vakkundig Volwassenen Begeleiden bij Verlies als ook de training Vakkundig Jeugdigen Begeleiden bij Verlies doen. Kan ik korting krijgen?

Ja dat kan. Je kunt, als je beide trainingen in één keer aanschaft, een korting van 15% krijgen op de totale waarde. Stuur hiervoor een mail naar info@academievoorverlies.nl

Hoe kan ik betalen en kan ik ook gespreid betalen?

Je kunt meteen via de betaallink op de website betalen. Je kunt dan via die link betalen en jouw inschrijving afronden.

Er is een optie om gespreid te betalen, deze kan je direct aanklikken in de winkelwagen.

Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Binnen twee weken na aanschaf van de training kun je je geld terugkrijgen. Er zijn geen voowaarden verbonden. Stuur binnen twee weken een mail met de vraag je geld terug te storten. We vinden het natuurlijk altijd fijn om te horen waarom de training niet is wat je ervan had verwacht.

Als je gebruik maakt van de garantieregeling dan wachten we met het terugstorten van jouw betaling tot we het verzonden trainingsmateriaal retour hebben ontvangen. Hebben we die binnen één week na opzegging niet ontvangen, dan storten wij het geld terug, minus € 75,– excl. 21% btw. Dit geldt niet voor het onlinepakket, daar wordt namelijk geen map opgestuurd.

Winkelwagen

Ontdek hoe de Academie jou kan ondersteunen zodat je beter kunt begeleiden bij verlies. Schrijf je nu in voor het gratis webinar.

Begeleiden volwassenen

Begeleiden jeugdigen